תועלות אישיות וחברתיות

תארו לעצמכם את המצב הבא: החלטתם ללכת לקולנוע. התור לקופות ארוך. אתם ממתינים בסבלנות 15 דקות. כשאתם מגיעים לקוּפּה אומרים לכם שאזלו הכרטיסים. נשארתם בחוץ. מה אתם מרגישים עכשיו? תסכול? כעס? כך בדיוק מרגישים אנשים עם מוגבלות כשהם נתקלים באתר לא-נגיש – השאירו אותנו בחוץ. לאנשים עם מוגבלות יש זכות מוסרית להיות חלק מהעולם הווירטואלי. מימוש הזכות הזאת תלוי בהנגשת האתרים.

תועלות אישיות

המושג "אנשים בעלי מוגבלות" מעלה על הדעת, בדרך-כלל, בעלי מוגבלויות חמורות – עיוורים, נכים בכיסאות-גלגלים, חירשים וכדומה. למעשה, המוגבלויות החמורות, הן רק קצה הרצף שעליו מצויים כל בני-האדם. ניקח לדוגמה את חוש הראייה: בקצה אחד של הרצף מצויים העיוורים המוחלטים. אחריהם, אנשים לקויי-ראייה, ואחריהם כל מרכיבי המשקפיים למיניהם (אנשים הסובלים מקוצר-ראייה, מרוחק-ראייה ועוד), אנשים הסובלים מבעיות ראייה שנובעות מהזדקנות, עיוורי צבעים ועוד. בקצה השני, נמצאים מְתֵי-המעט שנהנים מראייה 6:6 כל ימי חייהם. אם כן, רוב האנשים עלולים לסבול מקשיי נגישות: חלקם הגדול מתקשה לקרוא אותיות קטנות על גבי המסך, חלקם מתקשה לקרוא כתב על רקע צבעוני או על רקע לא-אחיד וכדומה.

תפיסת המוגבלות כרצף נכונה לכל סוגי היכולות שלנו, פיזיות, חושיות, קוגנטיביות ושְׂפָתִיּוֹת. כמעט כל אדם נתקל במהלך חייו במוגבלות כלשהי, מוּלדת, זמנית (למשל, שבירת יד), או בשל הזדקנות. על כן, נגישות משרתת או תשרת בעתיד גם אותך באופן אישי, את בני משפחתך וחבריך.

תועלות חברתיות

החברה הישראלית אינה מתייחסת לאנשים עם מוגבלות כאל אנשים שווים. אנו נוטים לחשוב על אנשים עם מוגבלות כעל אנשים ש"לא מסוגלים". רבים מרימים גבה למשמע העובדה שאנשים עיוורים גולשים באינטרנט, הולכים לקולנוע, רוכבים על אופניים, מקיימים יחסי-מין, מתחתנים ומולידים ילדים.
מושג המפתח הוא שוויון. ראשית, שוויון באופן בו אנו רואים את האדם עם מוגבלות. בעיני המתבונן, המוגבלות "צובעת" את כל ישותו של האדם. במקום לראות לפנינו אדם, אנו רואים לפנינו מוגבלות. ובכן, למוגבלות אין דעות פוליטיות, אין טעם באופנה ובאמנות, אין לה אהבה. כל אלה ישנם אצל אנשים. כאשר נשכיל, כפרטים וכחברה, לראות את האנשים, ולא את המוגבלויות, נוכל להתנהל כחברה שוויונית.

במסגרת עקרון השוויון כלולים גם שיוויון זכויות ושוויון הזדמנויות. בעולם הווירטואלי, הזדמנות שווה היא היכולת לגלוש, לקבל שירותים, לסחור, לקבל מידע ולפתח מערכות יחסים. העולם הווירטואלי הוא הזדמנות פז עבור אנשים עם מוגבלות, "לעקוף" את מוגבלותם ולהיות כאחד האדם, בלי שלוֹטשים בהם מבטים, בלי סטיגמות ובלי מבוכה לנוכח הבעת רחמים שלא לצורך.
יתרה מזאת, אנשים עם מוגבלויות קשות, נתונים לחסדיהם של בני משפחה ומטפלים. הנתונים מצביעים על כך שכל אדם חמישי במדינת ישראל מטפל באדם עם מוגבלות. המחשב והאינטרנט מאפשרים לאנשים עם מוגבלויות להיות עצמאיים, ובכך מצמצמים את תלותם בבני משפחתם ובחברה, ואף מאפשרים להם לתרום לקהילה.