הקדמה

מטרת מסמך זה היא להמליץ על מידת יישום הנחיות Wcag 2.0 לרמה AA במסמכים דיגיטליים בשתי הפלטפורמות הנפוצות ליצירה,  עריכה וקריאה של מסמכים דיגיטליים – Adobe Acrobat DC Pro ו Microsoft Office.

במהלך כתיבת המסמך החל מחודש מרץ 2016, נעשה מאמץ לעשות אינטגרציה בין ההגדרות  וההצהרות הרשמיות במסמכי התיעוד וההדרכה של שתי הפלטפורמות לבין משתמשי טכנולוגיות מסייעות תוך שימת דגש על משתמשי מקלדת ומשתמשי תוכנות קוראות מסך הנפוצות לשימוש כיום בישראל.  שימת הדגש על משתמשי מקלדת עם וללא קורא מסך נובעת מהעובדה כי דרישות נגישות רבות בהנחיות Wcag 2.0 לרמה AA נוגעות למשתמשי מקלדת.

אזור זה יתעדכן מעת לעת  עם הצטברות הידע ודיווחי משתמשי טכנולוגיות מסייעות לרבות משתמשי תוכנות קוראות מסך שהסכימו לתרום לתהליך בניית המסמך מתוך מחויבות חברתית  ליישום נגישות במסמכים דיגיטליים.

מבנה המסמך

  • המסמך יחולק לארבעת העקרונות המנחים
  • תחת כל עיקרון יוצגו ההנחיות הרלוונטיות
  • תחת כל הנחיה יוצגו הקריטריונים
  • תחת כל קריטריון תהייה התייחסות למידת הישימות ב Adobe Acrobat DC Pro ו Microsoft Office
  • במסמך ישולבו קישורים למסמכים רלוונטיים בהנחיות Wcag 2.0 לרמה AAוקישורים נוספים למאמרי הסבר והדרכה.

תקציר

יצרניות תוכנה גדולות לרבות Adobe Acrobat DC Pro עושות מאמצים בפיתוח ממשקי משתמש שיספקו  נגישות לאנשים עם מוגבלות חושית, מוטורית וקוגניטיבית בצורה טובה מאוד. יחד עם זאת חשוב לזכור כי על אף העמידה בעקרונות העיצוב המכליל והעיצוב האוניברסאלי, אין ביכולתה של פלטפורמה אחת לספק את כל דרישות הנגישות במאת האחוזים. הסיבות לכך הן גם טכניות, גם מסחריות וגם פוליטיות. אם פלטפורמה אחת תספק את כל דרישות הנגישות, היא עשויה לפגוע ביצרניות תוכנה אחרות מסוג טכנולוגיות מסייעות ובחלק מהמקרים פשוט לא ניתן ליישם מבחינה טכנית חלק  מדרישות הנגישות כפי שמופיעות במסמך הנחיות Wcag 2.0 לרמה AA כפי שנדרש בישראל או AAA.

בנוסף לכך, ההתפתחות הטכנולוגית בתחום טכנולוגיות הסיוע עשויה במקרים מסוימים  לאפשר התגברות על קשיי נגישות הקיימים בפלטפורמה אחת ולא באחרת. יתר על כן, טכנולוגיות מסייעות שונות עשויות לתמוך במאפייני נגישות ו/או לייצר חוויית משתמש שונה בין טכנולוגיות מסייעות מאותו סוג.

לפיכך, המבחן האמיתי הוא מבחן הסבירות, הפונקציונליות וההסדרה העצמית של ארגונים החייבים בביצוע התאמות נגישות  במרחב הדיגיטלי ואינטגרציה בניהם.

ובכל זאת,  שתי הפלטפורמות מאפשרות יצירה, עריכה וקריאה של מסמכים דיגיטליים באופן שעונה על מרבית הצרכים של אנשים עם מוגבלות חושית, מוטורית וקוגניטיבית.

עודכן בתאריך 12.05.2016 ע"י אילנה בניש