יצירה ועריכת מסמכים נגישים ב Microsoft ו Adobe
קבצי Word ו PDF המתפרסמים ברשת צריכים להיות נגישים ככל התכנים האחרים. הנחיות לכתיבת תוכן נגיש במסמכים דיגיטליים לרבות מסמכי Word ו PDF דומים מאוד להנחיות Wcag 2.0 בכל הנוגע לכתיבת תוכן. ההבדל הוא בדרך הטמעת תכונות הנגישות המשתנות בהתאם לתוכנה ולגרסה. בכל מקרה מיקרוסופט ואדובי תומכים בהטמעת נגישות במסמכים דיגיטליים באופן מלא.
גרסאות Microsoft Word תומכים בנגישות כבר מגרסה 2003. גם תוכנת העיצוב הגראפי Adobe InDesign תומכים בנגישות בגרסאות השונות..
קישורים למסמכי הדרכה
- הנגשת מסמכים דיגיטליים ב Microsoft Office
- מאמר תמיכה של Microsoft Office בנושא הנגשת מסמכים דיגיטליים ב PDF (עברית)
- הנגשת מסמכי PDF מתוך מרכז העזרה של Adobe (עברית)
- הנגשת מסמכים דיגיטליים ב Adobe InDesign (אנגלית)
הטמעת נגישות במסמכים דיגיטליים מאפשרת
- להוסיף תגי כותרת h לכותרות באופן שיאפשר ליצור מסמך בעל מבנה היררכי.
- להוסיף טקסט חלופי לתמונות או לחלופין להגדיר תמונות כרקע כך שטכנולוגיות מסייעות בניווט לא ייגשו אליהם.
- ניגודיות: קביעת צבע פיסקה, צבע קישורים והוספת צורות שונות של הדגשה.
- טבלאות: לספק כותרות לכותרות עמודות בטבלה
טקסט חי – כללים בכתיבת טקסט נגיש
- עיקרון חשוב מנחה בכתיבת תוכן נגיש הן באתרי אינטרנט ובמסמכים דיגיטליים הוא לא להשתמש בתמונות של טקסט. פירוש הדבר הוא שאין להטמיע קטעי טקסט כתמונה שכן לטכנולוגיות המסייעות אין יכולת להקריא את הטקסט.
-
- עיקרון חשוב נוסף בכתיבת מסמכים דיגיטליים הוא כתיבה בגופנים ממשפחת ה Sans-Serif . דוגמאות לשמות גופנים נגישים הם Ariel , Tahoma, Helvetica וכדומה. המשותף לכל הגופנים האלה הוא הקצוות המעוגלים והלא זוויתיים. דוגמאות לגופנים לא נגישים בקריאה דיגיטלית הם David ו Times New Roman. פירוט הגופנים ממשפחות ה Serif וה Sans-Serif ניתן למצוא בקישור זה .
- טקסט ברור לקישורים: מטרת הטקסט המופיע כקישור צריכה להיות ברורה גמבלי שיהיה חובה להתחשב בטקסט מסביב. כלומר, הטקסט המופיע כקישור צריך לשקף את מהותו ומטרתו. אם למשל מדובר בקישור המפנה לדף באתר אינטרנט מסוים – טקסט הקישור אמור לכלול את כותרת העמוד או את מטרתו.
מסמכים דיגיטליים נגישים ומוגנים
כותבי מסמכים דיגיטליים לרבות ספרים דיגיטליים מוטרדים מטבע הדברים בנושאים הקשורים להגנה מפני העתקה ולצורך שמירה על זכויות יוצרים. פתרון נפוץ שנעשה בו שימוש בעבר הוא בין היתר סריקת מסמכים ואריזתם כקובץ PDF סרוק. אבל כאמור, תוכנות לסיוע בנגישות אינן מאפשרות לקרוא טקסט סרוק וטקסט תמונה.
חברות המספקות פלטפורמות ליצירת מסמכים דיגיטליים כמו Adobe ו Microsoft מספקות כלים חזקים המאפשרים להגן על מסמכים דיגיטליים באופן שימנע הדפסה, העתקה או העברה לגורם בלתי מורשה וכל זאת תוך שמירה על כל מאפייני הנגישות. הנדרשים
קישורים למאמרים בנושא אבטחת מידע
- מאמר תמיכה באתר מיקרוסופט הוספה או הסרה של הגנה במסמך, חוברת עבודה או מצגת
- מאמר תמיכה מתוך מרכז העזרה של אדובי: אבטחת קובצי PDF
עודכן בתאריך 28.12.2015 ע"י מאת: אילנה בניש