תפעול באמצעות מקלדת

אנשים שאינם יכולים להפעיל עכבר בשל קשיים מוטורים או קורדינטיבים משתמשים במקלדת כדי להפעיל את המחשב ולגלוש באינטרנט. גם עיוורים משתמשים אך ורק במקלדת כאמצעי קלט. אתר נגיש הינו אתר שמאפשר ביצוע של כל הפעולות באמצעות מקלדת. אנשים הגולשים באמצעות מקלדת משתמשים במקש ה tab כדי לעבור בין האלמנטים האינטראקטיביים בעמוד (קישורים, כפתורים, שדות וכד'). לחיצה חוזרת ונשנית על מקש ה tab מעבירה את ה focus בין האלמנטים ולחיצה על Enter מפעילה את הקישור.

קונטרולים סטנדרטים של HTML כוללים תמיכה מלאה בשימוש במקלדת. לדוגמא: ב Select box מקשי החיצים מדפדפים בין האופציות ומקש enter מבצע בחירה. משתמשי מקלדת ועיוורים יודעים להפעיל את הקונטרולים הסטנדרטים. אם אתם בוחרים לפתח קונטרולים משלכם שיש להם מקבילה ב HTML עליכם לודא תפקוד מלא באמצעות המקלדת לכל הפונקציונאליות של הקונטרול.

מה חשוב לדעת?

  • כל הפעולות באתר חייבות להיות מבוצעות באמצעות מקלדת.
  • מעבר הפוקוס בין האלמנטים האינטראקטיביים בעמוד חייב להיות לוגי – באתרים בעברית רצוי שהסדר יהיה מלמעלה למטה מימין לשמאל ובהתאם למבנה המידע בעמוד. כמו כן יש לקחת בחשבון את צרכי המשתמש, לדוגמא, חשוב שהמשתמש יגיע לתפריט לפני שהוא מגיע למבזקי החדשות.
  • העברת הפוקוס לאובייקט לא תגרום לביצוע פעולה כלשהי מלבד הדגשת האובייקט. אם מתבצעת הדגשה של אובייקט ב on mouse over, יש לוודא שאותה הדגשה מתבצעת גם במעבר on focus.
  • בחירה באפשרות מסויימת לא תגרום לביצוע פעולה או שינוי מהותי בתוכן של העמוד אלא אם כן המשתמש מיודע על כך מראש ויש לו אפשרו לא לבצע את הפעולה הזו.
  • אסור בשום אופן שיווצר מצב שבו הניווט באמצעות מקלדת נכנס לאיזור מסויים במסך ולא מצליח לצאת ממנו (בהנחיות הנגישות מצב זה נקראה מלכודת מקלדת)

הנחיות נגישות רלוונטיות

הנחיה 2.1 מקלדת נגישה: יש לאפשר תפקוד מלא ממקלדת.

2.1.1 מקלדת: כל התפקוד של התכנים ניתן להפעלה מתוך ממשק מקלדת ללא דרישה של הגבלות זמן מסוימות ללחיצות על מקשים מיוחדים, מלבד מקרים בהם התפקוד הנדרש זקוק לקלט התלוי במסלול של תנועת המשתמש ולא רק בנקודות הקצה. (רמה A)

2.1.2 הימנעות ממלכודות מקלדת: אם ניתן להעביר את מוקד המקלדת לרכיב של הדף באמצעות שימוש בממשק מקלדת, ניתן להעתיק את המוקד מרכיב זה תוך שימוש בממשק המקלדת בלבד, ואם נדרשים לשם כך יותר ממקש חץ או מקש Tab בלבד, או שיטות יציאה סטנדרטיות אחרות, המשתמש מקבל הכוונה לשיטת העתקת המוקד. (רמה A)

הנחיה 2.4 ניתן לניווט: יש לספק דרכים כדי לעזור למשתמשים לנווט, לאתר תכנים, ולקבוע את מקום הימצאם.

2.4.3 סדר ה-Focus: כאשר דף רשת ניתן לניווט ברצף ורצפי הניווט משפיעים על משמעות או על פעולה, מרכיבים שניתן לכוון להם את ה-focus מקבלים אותו בסדר המשמר משמעות ותפעול. (רמה A)

2.4.7 Focus נראה לעין: לכל ממשק משתמש זמין של מקלדת יש מצב הפעלה בו ניתן לראות את focus המקלדת. (רמה AA )

הנחיה 3.2 ניתן לניבוי: יש לגרום לדפי רשת להופיע ולתפקד באופן הניתן לניבוי.

3.2.1 On Focus: כאשר רכיב מקבל focus, זה אינו גורם לשינוי בהקשר. (רמה A)

3.2.2 On Input: שינוי הגדרה של רכיב ממשק משתמש כלשהו אינו גורם לשינוי בהקשר באופן אוטומטי אלא אם כן המשתמש קיבל התראה על כך לפני השימוש ברכיב. (רמה A)