סוגיות בהתאמות נגישות בקריאת מסמכי PDF

הטמעת נגישות במסמכי PDF עשויה להיות משימה מורכבת. שמירת מסמכי Word ויישומי מיקרוסופט אחרים כקובץ PDF גם לאחר שהוכנסו בהם תכונות נגישות כנדרש – עשוי להביא למצב שבו המסמך לא יהיה באמת מונגש ברמה של משתמש הקצה הנעזר בטכנולוגיות מסייעות ובמכשירי קצה אחרים – שכן את מסמכי ה PDF ניתן לפתוח במכשירי קצה שונים. כמו כן לא כל טכנולוגיות הסיוע יאפשרו את ההקראה באופן מיטבי ו/או זיהוי של תכונות הנגישות שהוטמעו בקובץ.

מחוללי מסמכים בפורמט PDF

ישנם מספר דרכים לייצר מסמכי PDF כגון שימוש בכלי Adobe השונים, יישומי Microsoft Word , היישומים המשרדיים של גוגל המאפשרים לשמור מסמך כקובץ PDF, מחוללי PDF  מתוך כלים המוטמעים בפלטפורמות שהם מוצרי מדף כגון כלי SAP ועוד.

אמנם בחלק גדול מהמקרים כן ניתן לייצר מסמכי PDF נגישים אך הדבר מצריך היכרות מעמיקה עם הכלים השונים ולעיתים קיים קושי מהותי בהבנת המדריכים שיצרני הפלטפורמות השונות מספקים כך שקשה מאוד לגזור מהם הנחיות יישומיות.

ואחרי הכול, גם לאחר שנעשתה עבודה משמעותית בהנגשת מסמך PDF הוא עשוי שלא להיות מוקרא עם תגי הנגישות במכשירי קצה שונים כך שכל הכותרות שהגדרנו, הטקסט החלופי לתמונות, הנגשת הטבלאות, רשימות וכד' פשוט לא יבואו לידי ביטוי ולמעשה לא יזוהו על  ידי תוכנות קוראות מסך או תוכנות לסיוע בהקראה.

בנוסף על אלה, יש לקחת בחשבון כי לשפה העברית יש השפעה על קריאת מסמכי PDF במכשירי קצה שונים ובמיוחד נכון הדבר באפליקציות סלולר במערכות ההפעלה Android של גוגל.

דגימת תכונות נגישות

לצורך הבדיקה נבדקו מספר תכונות נגישות בסיסיות ונפוצות בהליך הטמעת הנגישות:

  1. תיוג כותרות ברמות היררכיות שונות
  2. תיוג טבלאות נתונים
  3. טקסט חלופי לתמונות

תאימות לדפדפנים

קיימים הבדלים בין הדפדפנים השונים ביכולת לזהות רכיבי נגישות במסמכי PDF.

  • ב Google Chrome הטקסט מוקרא ויש זיהוי של כותרות – אך לא מעבר.
  • בדפדפן Microsoft Edge אין זיהוי כותרות אך יש זיהוי של טבלאות
  • בדפדפן Internet Explorer זוהו כל מרכיבי הטקסט הנגישים באופן מיטבי
  • בדפדפן Mozilla Firefox לא זוהו אף אחד מהרכיבים
  • במציג ה PDF ב Google Drive זוהו כותרות בלבד

קריאה באפליקציות סלולר

קיים הבדל מהותי בין מערכות ההפעלה של טלפונים ניידים והדבר מתבטא גם ביכולת קריאה של מסמכי PDF. מאחר וישנן אפליקציות רבות לקריאת מסמכי PDF ומכיוון שקשה מאוד לסקור את כולן ולעקוב אחר ההתפתחויות, לצורך הבדיקה במאמר זה נבדקו מסמכי PDF באפליקציות מובנות שבמערכות הפעלה הסלולריות המאפשרות הקראת טקסט עברי באמצעות פלט קולי. כיום שתי הפלטפורמות המאפשרות הקראת טקסט בעברית הן אנדרואיד של גוגל ו IOS של אפל.

מערכת ההפעלה IOS

אפליקציית קורא מסמכי ה PDF במערכת ההפעלה IOS היא iBooks. על אף נוחות הקריאה באפליקציה זו, כל תכונות הנגישות במסמכי ה PDF שתויגו ושנבדקו זוהו  באופן חלקי בלבד.  כותרות לא זוהו כלל, טבלאות זוהו רק בעת קריאה רציפה אך לא היה זיהוי של כותרות העמודות בעבור כל תא (בדומה לתכונת ה TH בדפי אינטרנט וביישומים המשרדיים של אדובי ומיקרוסופט בסביבת חלונות)

בנוסף לכך, במערכת ההפעלה IOS נפוצה מאוד בשימוש אפליקציית Voice Dream Reader המסוגלת להקריא מגוון רחב של פורמטים דיגיטליים ובניהם גם PDF. אבל גם במקרה זה, האפליקציה לא תדע לזהות את מרבית רכיבי הנגישות שהוטמעו במסמך ה PDF שכן היא יודעת לחלץ מקובץ ה PDF את הטקסט בלבד ולהציגו באופן שטחי. כל שנשאר למשתמש הוא להיעזר באפשרויות השונות שמציע הנגן לצורך ניווט במסמך והן מוגבלות בהחלט.

מערכת ההפעלה אנדרואיד

במערכת ההפעלה אנדרואיד מבית גוגל, תמונת המצב מורכבת יותר שכן יצרניות סלולר שונות עושות שימוש בגרסאות שונות של מערכת ההפעלה והאפליקציות המובנת מגיעות עם המכשיר משתנות אף הן במכשירים שונים. בנוסף לכך, אפליקציות רבות המשמשות להקראת מסמכי PDF יודעות לחלץ את הטקסט ואלו התומכות בהקראת השפה העברית מציגות ברוב רובם של המקרים את הטקסט בלבד. יחד עם זאת, אפליקציית Google Drive כן מאפשרת הקראת מסמכי PDF וזיהוי של כותרות לפחות.

חשוב להבהיר כי תחום זה נמצא כל העת בהתפתחות וייתכן כי בעתיד הלא רחוק תהייה תמיכה טובה יותר של קריאת מסמכי PDF במכשירי סלולר באפליקציות המובנות  ו/או באפליקציות ייעודיות.

קריאת מסמכי PDF מוגנים

במקרים רבים, מסמכי PDF מוצגים ביישומים לרבות אפליקציות סלולר באופן השומר מפני העתקת הטקסט. במקרים אלו מרבית טכנולוגיות הסיוע לרבות תוכנות לסיוע בהקראה לא יוכלו להקריא את הטקסט ולאפשר ניווט בו באמצעות מקלדת או תחליפי מקלדת.  הדרך לפתור  סוגיה זו היא להכשיר את קהילת המפתחים להיכרות עם שיטות DRM המאפשרות קריאת מסמכים דיגיטליים.

קריאה מיטבית של מסמכי PDF

קריאה מיטבית של מסמכי PDF תהייה אפקטיבית ביישום שיוכל לזהות את תגי הנגישות שהוגדרו במסמך. תוכנת Adobe Reader בסביבת חלונות מספקת את התמיכה המיטבית ביותר לקריאת מסמכי PDF מונגשים וגם מסמכי PDF מוגנים בצורות שונות. יחד עם זאת,  חשוב לזכור כי טכנולוגיות מסייעות לנגישות צריכות לתמוך בהקראה ו/או ניווט של מסמכי PDF מונגשים. כיום מרבית תוכנות קוראות המסך הנפוצות לשימוש בסביבת מערכת ההפעלה חלונות מסוגלים להקריא מסמכי PDF עם תגי הנגישות כמו גם היכולת לסקור את המסמך על ידי איתור כותרות, רשימות, טבלאות ועוד וזאת באמצעות מקשי קיצור של תוכנות קוראות מסך.

תאימות לעברית

יוצרי ועורכי מסמכי PDF הנוצרים ונערכים באמצעות Microsoft Word עשויות להקל על העוסקים במלאכת הנגשת מסמכים דיגיטליים בכך שניתן לבצע את התאמות הנגישות ב Microsoft Word ולשמור את הקובץ כקובץ PDF . יחד עם זאת, הניסיון מלמד כי קיימים הבדלים בין גרסאות שונות של Microsoft Word כך שקבצים הנוצרים או נערכים בגרסאות מוקדמות של Microsoft Word 2016  גורמים לא פעם לבעיות בקריאת מסמכי PDF למשתמשי תוכנות קוראות מסך.

הדבר מתבטא בכך שכשטקסט במשפט או בפסקה משלב עברית ואנגלית, סדר הקריאה של המסמך משתבש לחלוטין כך שתחילה מוקראות המילים באנגלית ולאחר מכן המילים בעברית. כתוצאה מכך, מי  שינסה להקשיב למסמך יתקשה מאוד להבינו. גם התמיכה בצגי ברייל שונים אינה תואמת במקרים מסוימים את התאמות הנגישות שבוצעו בפועל.

כמו כן, בעת ניווט באמצעות מקשי מקלדת ובאמצעות תוסף המדגיש את מוקד המקלדת, ניתן לראות כי מוקד המקלדת עובר קודם לטקסט באנגלית ולאחר מכן לטקסט העברי.  תופעה זו מתרחשת ביישום השולחני של Adobe Reader בגרסה העדכנית ביותר אך לא מתבטא כשקוראים את הטקסט באפליקציות סלולר מסוימות כגון iBooks של אפל, אפליקציות סלולר המחלצות את הטקסט בלבד מקובץ ה PDF  ואפליקציות נוספות.

הקראת כותרות במעברי מקטע ב Microsoft Word במסמכי PDF

מסמכי Microsoft Word רבים עושים שימוש במעברי מקטע המאפשרים ליוצר התוכן ליצור תוכן המעוצב אחרת. כששומרים מסמכי PDF כאלה כ PDF ייתכנו מקרים בהם

  1. חלק מתוכנות קוראות המסך לא יקריאו את המסמך באופן רציף. כך שהמשתמש יצטרך לעבור לעמוד הבא בכדי להמשיך את הקריאה.
  2. אם במסמך נתון בו נעשה שימוש במעבר מקטע, הוכנסו גם כותרות, ובעמוד מסוים אין כותרות, קורא המסך יציין שאי עוד כותרות בעמוד כשבפועל יש – רק שהם לא חשופים לקורא המסך עד שיגיע למסמך הבא.

הקשר בין דרישות החוק ליכולות בפועל של מכשירי קצה

בעולם בו יותר ויותר תכנים מופצים באמצעים דיגיטליים בכלל וכמסמכים דיגיטליים בפרט , הדרישה להנגשת מידע בכלל ולהנגשת מסמכי PDF בפרט היא לגיטימית בהחלט. יחד עם זאת, המחוקק והחייבים בביצוע התאמות נגישות צריכים להכיר באתגרים ובמגבלות הטכנולוגיות. בנוסף לכך חשוב שמורי מורים ומדריכים של אנשים עם מוגבלות  לרבות האנשים עם המוגבלות בעצמם ייראו אף הם את הקשיים וינחו את משתמשי הקצה לעשות שימוש מושכל במכשירי קצה, ביישומים ובטכנולוגיות מסייעות לנגישות.

ההכרה בעובדה כי אין תאימות מוחלטת גם לאחר השקעת מאמץ רב בהנגשת  מסמכי PDF חשובה מאוד על מנת למנוע מצב של תביעות שווא כלפי חייבים בביצוע התאמות נגישות שאינם מסוגלים לשלוט בכל ההיבטים הנוגעים בדבר.

מקורות מידע נוספים

עודכן ע"י אילנה בניש בתאריך 10.07.2017