דגשים בהנגשת מצגות Power Point

מיקרוסופט שמה דגש גם על הנגשת מצגות PowerPoint  כך שיתאפשר לאנשים עם מוגבלות לגשת למצגות ולקרוא בהם באופן נגיש יחסית.  חשוב לזכור כי על אף האפשרויות לקבוע סדר קריאה, הוספת טקסט חלופי לתמונות, שמירה על כללי עיצוב,  הגדרת כותרות לכל שקופית – עדיין, במקרים בהם מוסיפים למצגת תרשימי זרימה, לא כל תוכנות קוראות המסך ולמעשה אף לא אחת מתוכנות קוראות המסך הנפוצות לשימוש כיום בישראל לא מסוגלות להקריא תרשימי זרימה שנוצרים ב PowerPoint.

אבל החוק מחייב – מה עושים?

ראשית, אין צורך לוותר על תרשימי זרימה במצגות שלכם.

הפתרון היחידי הידוע כיום שיאפשר הקראת מצגות כולל תרשימי זרימה דינאמיים הוא שמירת המצגת כקובץ PDF עם סימון תיבת הדו שיח לשמירת תגיות נגישות – המוגדרת ממילא כברירת מחדל ביישומי Microsoft Office ליצירת מסמכים.

ובכל זאת, מאמר זה יסקור את הדגשים החשובים ביותר בתחום הנגשת מצגות ב PowerPoint  כשבסוף הליך יצירת מצגת נגישה ניתן לשמור עותק כקובץ PDF נגיש ומתויק היטב.

כללים מקבילים

הכללים להנגשת מסמכים דיגיטליים הנוגעים לעיצוב נגיש, שימוש בגופן פשוט, הוספת טקסט חלופי לתמונות ולאבייקטים גראפיים כפי שיש ליישמם ביישומי Microsoft אחרים – נכונים גם כשמדובר במצגות PowerPoint. יחד עם זאת, יש מספר דגשים והבדלים שיש לתת עליהם את הדעת.

הבדלים בייצוג כותרות

הדרישה בתקן הישראלי ת"י 5568 המבוסס על הנחיות Wcag 2.0 לרמה  AA מבהירות כי יש חשיבות רבה לתיוג כותרות כך שניתן יהיה לזהותם באמצעות טכנולוגיות לסיוע בהקראה לרבות תוכנות קוראות מסך.

ב Microsoft Word יש להשתמש בגלריית סגנונות העיצוב מסוג כותרות בכדי לתייג כותרות ברמות היררכיות שונות (מ 1 עד 9).

אולם במצגות PowerPoint כותרות  המזוהות על ידי טכנולוגיות מסייעות לנגישות והיוצרים סדר קריאה באים לידי ביטוי באופן שונה בהשוואה ל Microsoft Word. בעוד שב Word ניתן לזהות כותרות באמצעות תוכנות קוראות מסך בזמן קריאת קובץ ה word  לא כך הדבר ב PowerPoint. ב PowerPoint תוכנה קוראת מסך תזהה ככותרת h1 את כותרת השקופית בתנאי  שנעשה שימוש בשקופית בפריסה הכוללת כותרת ותוכן מסוג מסוים.

דוגמאות לפריסות שקופית הכוללות כותרת

  • שקופית כותרת
  • כותרת ותוכן
  • כותרת מקטע עליונה
  • שני תכנים
  • השוואה
  • כותרת בלבד
  • תוכן עם כיתוב

ועוד

דוגמאות לפריסות שקופית ב powerpoint 2010 - 2013

מכאן ניתן לגזור כלל חשוב, כאשר בוחרים בפריסת שקופית, חשוב לבחור בפריסת שקופית שתייצג את סוג התוכן שיוצר המסמך צריך להכניס לשקופית.

כלל חשוב נוסף הנגזר מהכלל הקודם הוא שאין להשתמש בצורות גראפיות ככותרות מאחר והם לא יזוהו ככאלה על ידי טכנולוגיות מסייעות לנגישות.

 

הוספת טקסט חלופי לתמונות

הדרך להוסיף טקסט חלופי לתמונות ולאובייקטים גראפיים אחרים ב PowerPoint  זהה לאופן שבו מוסיפים טקסט חלופי לאותם האובייקטים הגראפיים ב Microsoft Word ו Microsoft Excel.

יתר על כן, כשמוסיפים טקסט חלופי לתמונה ביישום מסוים של Microsoft Office הטקסט החלופי שנוסף לתמונה נשמר גם כשהתמונה מועתקת ליישום אחר של Microsoft או  כשהקובץ נשמר כ PDF.

סדר קריאה

בשקופיות בהם מופיעים מספר אובייקטים ובניהם אובייקטים גראפיים ובמידה לסדר הופעת הפריטים הגראפיים יש משמעות מבחינת הבנת רצף המשמעות – יש להגדיר את סדר הקריאה של הרכיבים בשקופית. קביעת סדר הקריאה יסייע למשתמשי טכנולוגיות מסייעות העושות שימוש במקשי מקלדת כגון Tab ו Shift+Tab וטכנולוגיות עזר נוספות המדמות ניווט באמצעות מקשי קיצור  בסיסיים בכדי לנווט בין אובייקטים בממשק המשתמש.

הגדרת סדר קריאה בשקופיות

  1. בכרטיסיה בית, תחת הקבוצה סידור, יש לבחור ב"סדר"
  2. בתת התפריט שייפתח, יש לבחור באפשרות האחרונה "חלונית בחירה".
  3. חלונית ובה כל האובייקטים בשקופית תופיע.
  4. ניתן לבחור באובייקט מסוים מתוך הרשימה ובמקביל לראות את מיקומו בשקופית.
  5. מכאן ניתן לשנות את סדר הקריאה של האובייקט בהתאם למיקומו הרצוי בשקופית באמצעות לחצני החיצים המופיעים בחלק העליון השמאלי של חלונית הבחירה.

הערה חשובה: סדר האובייקטים מופיע בחלונית הניווט הפוך – כך שמיקום  כותרת השקופית מופיע בתחתית רשימת האובייקטים בשקופית. לפיכך, בעת שינוי סדר הקריאה יש לקחת  בחשבון שהסידור צריך להיות מלמטה למעלה.

תמונה: תיבת הדו שיח להגדרת סדר קריאה

תיבת הדו שיח לקביעת סדר קריאה

במידה ומעוניינים להפוך אובייקט מסוים כך שלא יהיה גלוי למשתמשי מקלדת הנווטים באמצעות מקשי החיצים או מקשי ה Tab ניתן ללחוץ על לחצן הפוך לגלוי הממוקם בצד שמאל של כל אובייקט בשקף נתון. לחצן זה מאפשר להגדיר אם האובייקט יהי גלוי בכלל ולמשתמשי מקלדת או לא

בתכונה של הפיכת אובייקטים ללא גלויים מומלץ להשתמש בתכונה זו רק עבור אובייקטים שאין להם משמעות מבחינת הבנת התוכן ו/או רצף פעולות. באפשרות זו יש להשתמש עבור מרכיבים המהווים קישוט רקע.

מתי להגדיר מחדש סדר קריאה?

בדרך כלל, כשמשנים או מוסיפים אובייקטים לשקופית – אז משתנה גם סדר הקריאה שלהם. לדוגמה, אם בחרנו  בפריסת שקופית הכוללת כותרת ותוכן – במקרה זה סדר הקריאה בניווט עם מקשי ה Tab יופיע באופן תקין. כלומר הניווט יעבור קודם לכותרת השקופית ולאחר מכן לגוף התוכן במצגת.

אם הוספתם לשקופית  3 תמונות ולאחר מכן שיניתם באמצעות גרירת התמונות את מיקומם של התמונות בשקופית, סדר  הניווט בין התמונות יהיה בהתאם לסדר בו הוספתם את התמונות ולא לפי הסדר ששיניתם מחדש. למטרות אלו נועדה חלונית קביעת סדר הקריאה ב PowerPoint.

עודכן ע"י אילנה בניש בתאריך 09.09.2016