עבודה משולבת: תוכנת ההקראה NVDA ותוכנת ההגדלה ZoomText
בשבועות האחרונים קיבלתי כמה טלפונים מלקויי ראייה שהתלוננו על תוכנות כאלה ואחרות לסיוע בהקראה שלא מספקות להם מענה הולם לעבודה עם תוכנת ההגדלה ZoomText. עוד יותר מקומם שלאותם המשתמשים מסבירים שאין אפשרות להפעיל את ZoomText בגרסת הקראה ביחד עם NVDA כיוון ששני התוכנות מדברות בו זמנית. זה כמובן לא נכון כיוון שאת ZoomText וגם את NVDA אפשר להפעיל במצב של הקראה או של ללא הקראה. כך אם תוכנת ZoomText בגרסת ההקראה פועלת ברקע היא יכולה לפעול בשני מצבים – עם הקראה (מקש קיצור לתפעול / ביטול Alt+Shift+s). גם את NVDA אפשר להפעיל ואז לנטרל את מצב ההקראה הפעילה על ידי לחיצה על מקש ה Caps Lock + האות S במקלדת. שימוש במקש זה מפעיל שלוש מצבים 1 מצב הקראה פעיל, 2 מצב הקראה צפצופים ו 3 מצב הקראה לא פעיל.
המדריך הזה בא לעשות קצת סדר בדברים ולהראות שתוכנות ZoomText ותוכנת NVDA יכולות בהחלט לעבוד ביחד בצורה טובה מאוד.
תוכנת ההגדלה ZoomText
אחת מתוכנות ההגדלה המוצלחות ביותר עבור לקויי ראייה היא תוכנת ZoomText מספקת הגדלה ואין ספור תכונות מועילות לסיוע בנגישות בעבודה בסביבות ממוחשבות. בגרסה 10 של ZoomText ניתן למצוא אף חידושים המספקים כלים יעילים מאוד כמו הקראה ברקע, כלים משופרים לחיפוש ברשת, המרת טקסט לאודיו ועוד.
אחת התכונות החדשות המרשימות בתוכנת ZoomText היא האפשרות להקראה ברקע. זהו למעשה כלי המשמש כמעין נגן וירטואלי שעובד ברקע. לאחר שמסמנים טקסט, לחיצה על צירוף המקשים Caps lock + S תתחיל להקריא את הטקסט שסומן. באמצעות מקשי קיצור במקלדת ניתן להשהות את ההקראה, לעבור בין משפטים, מילים וכו'. מה שיפה בתכונה הזו שניתן לעבוד על מסכים אחרים ולבצע פעולות בזמן שההקראה מתבצעת ברקע. כלי זה תומך בהקראה תקינה של עברית.
אחד החסרונות הבולטים של תוכנת ZoomText הוא שבמקרים מסוימים העברית המוקראת היא הפוכה. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד ביישומי אופיס 2010 של מיקרוסופט. מעניין שלעיתים אני התוכנה מקריאה כראוי ופתאום היא מחליטה להקריא הפוך. אבל חיסרון זה הוא עובדה קיימת המקשה מאוד על לקויי ראייה ששרידי הראייה שלהם מאלצים אותם לחפש פתרונות נוספים להקראת טקסט בעברית.
תוכנת ההקראה NVDA
על NVDA כתבתי אין ספור פעמים ואין ספק שזוהי תוכנה קוראת מסך משובחת ביותר והיא חינמית לחלוטין. NVDA פועלת בשני דרכים: האחת, מספקת הקראה לכל פריט שהעכבר מצביע עליו. כלומר אנשים עם שרידי ראייה יכולים להניע את העכבר והם יקבלו חיווי קולי עבור הפריטים המופיעים על גבי המסך. הדרך השנייה לעבוד עם NVDA היא להשתמש במקשי קיצור במקלדת ובעצם להפעיל יישומי מחשב רק באמצעות מקשי המקלדת. גם כאן התוכנה תספק חיווי קולי לכל האלמנטים המופיעים על המסך (בתנאי שהם נגישים כמובן). במובן הזה NVDA משמשת כתוכנה קוראת מסך ייעודית לעיוורים מוחלטים.
אחד היתרונות הבולטים של NVDA בהשוואה לתוכנות קוראות מסך אחרות הוא ההקראה בדפי אינטרנט. NVDA עובדת טוב יותר מתוכנות קוראות מסך אחרות בגלישה באינטרנט ומספקת נגישות טובה יותר וזו עובדה שאי אפשר להתווכח עליה.
מאחר ו NVDA מאפשרת לעבוד גם עם עכבר וגם עם מקשי קיצור במקלדת היא מספקת פתרון מצוין לא רק ללקויי ראייה אלא גם למשל ללקויי למידה עם קשיי קריאה או אנשים עם מוגבלות בתפיסה חזותית הזקוקים להקראה.
התנגשות מקשי קיצור
מאחר ותוכנת ZoomText ותוכנת NVDA נתמכות לחלוטין במקשי קיצור במקלדת אין זה מן הנמנע שתיווצר התנגשות בין מקשי קיצור שונים. חלק ממקשי הקיצור של NVDA "משתלטים" על חלק ממקשי הקיצור של ZoomText
NVDA משתמשת במקש ה INSERT במקלדת כמקש NVDA לצורכי הקראה למשל. תוכנת ZoomText משתמשת במקש ה INSERT כאשר רוצים להחזיר חזרה לפעולה את תוכנת ZoomText (צירוף המקשים Alt+del מנטרלים את תוכנת ZoomText ו Alt+ins מחזירים חזרה את ZoomText למצב הגדלה ופעולה).
התנגשות נוספת בין מקשי קיצור של NVDA ו ZoomText באים לידי ביטוי בגרסה 10 של ZoomText עם תכונת ההקראה ברקע. תכונה זו משתמשת במקש ה Caps lock כדי להפעיל את פקודות ההפעלה של תכונת ההקראה ברקע. NVDA משתמשת גם כן במקש זה כמקש תפעול של NVDA ולכן בזמן ש NVDA פועלת ברקע לא ניתן להפעיל את ההקראה ברקע של ZoomText באמצעות מקשי הקיצור במקלדת. יהיו כאלה שיגידו – אם NVDA פועלת ברקע למה צריך להפעיל את ההקראה ברקע של ZoomText בזמן ש NVDA פועלת ברקע? ובכן, זה נכון מצד אחד ומצד שני הדבר תלוי גם בהעדפות המשתמש.
הפתרון למניעת התנגשות בין מקשי קיצור
הפתרון הטוב ביותר למניעת התנגשות בין מקשי קיצור במקלדת בין שתי התוכנות הוא לשנות את מקשי הקיצור של תוכנת ZoomText. איך עושים זאת? להלן כמה עצות שימושיות שבהם אני נעזרת
כש ZoomText פועלת יש ללחוץ על צירוף המקשים Alt+ins כדי להציג את ממשק המשתמש של התוכנה על גבי המסך.
יש לבחור בתפריט Settings ואז ב Hotkeys. לפניכם תופיע תיבת הדו שיח של מקשי הקיצור של ZoomText .
מבנה תיבת הדו שיח של מקשי הקיצור של ZoomText
תחת הכותרת Hotkeys Group ניתן למצוא את רשימת כל מקשי הקיצור בתוכנת ZoomText. תחת הכותרת Primary Key ניתן למצוא בחלק העליון תיבת בחירה המכילה את כל מקשי המקלדת והעכבר (אותיות, מספרים, כפתורי ה F ועוד כדי שיאפשרו למשתמש לשנות את מקשי הקיצור).
מתחת לתיבת הבחירה הזו ניתן למצוא את הכותרת Modifier Key ומתחתיו ניתן לראות את מקשי הקיצור המסומנים עבור כל פקודה.
כך למשל אם בחרתי מתוך רשימת הפקודות את הפקודה App Reader ניתן יהיה לראות לצידו השמאלי את מקשי הקיצור המפעילים פקודה זו. בשלב זה יוכל המשתמש לשנות את מקשי הקיצור ולהחיל מקשי קיצור אחרים.
בצד שמאל ניתן למצוא עוד שני כפתורים. האחד נקרא Disable Hotkey (בטל מקש קיצור) והשני נקרא Restore Default (שפירושו שחזר מקש קיצור).
בחלק התחתון של המסך ניתן למצוא את כפתורי האישור והביטול.
שינוי מקשי קיצור
כדי למנוע מצב שבו ZoomText ו NVDA יתנגשו בזמן ביטול / שחזור ZoomText למצב פעיל מומלץ לשנות את מקשי הקיצור הבאים:
Disable ZoomText
במקום המקשים Alt + del
לבחור במקשים Win + del
עוד לא מצאתי שצירוף מקשים זה מפריע לעבודה על מערכת ההפעלה חלונות.
Enable ZoomText
במקום צירוף המקשים Alt + ins (insert במקלדת האותיות)
לבחור ב Alt + WinKey + ins (insert במקלדת האותיות)
גם כאן לא מצאתי התנגשות של מקשי הקיצור בעבודה על מערכת חלונות.
תכונת ההקראה Background Reader
כאמור מקש ה Caps lock משמש כמקש NVDDA לתפעול תכונות NVDA והוא משמש גם את ZoomText בתכונת ההקראה ברקע.
בתיבת הדו שיח לשינוי מקשי הקיצור של ZoomText קבוצת ה BGR היא קבוצת מקשי הקיצור המתייחסת לתכונת ההקראה ברקע ושם ניתן לבצע גם כן שינויים מבחינת הקצאת מקשי קיצור במקלדת.
לפני שמשנים מקשי קיצור לקבוצה זו צריך לעשות בדיקה מעמיקה יותר כדי לבדוק שמקשי קיצור שונים לא מתנגשים עם מקשי קיצור אחרים. למען האמת זוהי משימה לא פשוטה. מניסויים שערכתי מצאתי שיש בעיה עם שינוי מקשי הקיצור של תכונת ההקראה ברקע של ZoomText בזמן ש NVDA פועלת ברקע. לכן המלצתי בעניין הזה היא להשאיר את המצב כמו שהוא ואם משתמש מעוניין בכל זאת להפעיל את ההקראה ברקע של ZoomText בזמן ש NVDA פועלת ברקע כל מה שהוא צריך לעשות זה להפעיל את הכלי תוך שימוש בסרגל התפעול של תכונת ההקראה ברקע של ZoomText.
כדי להפעיל את תכונת ההקראה של ZoomText יש לגשת לתפריט Tools ואז לבחור ב Launch Background Reader. כדי לנווט בין מילים ומשפטים, הפעלת ההקראה מההתחלה, הפעלה / השהייה וכד' יש לבחור בפקודות מתוך סרגל הכלים. אפשרות נוספת היא לנטרל את NVDA בזמן שתכונת ההקראה פועלת ברקע.
שמירת הגדרות ממשק המשתמש ב ZoomText
- לאר שינוי ההגדרות עבור מקשי קיצור במקלדת, יש להיכנס לתפריט File
- לבחור ב Save as default
- בנוסף ניתן לגבות את קובץ ההגדרות המותאמות אישית על ידי פתיחת תפריט File ובחירה ב Save Configuration, לבחור בתיקיית יעד לשמירת הקובץ. כך אם יאלץ המשתמש לשחזר את ZoomText או להתקין אותו מחדש יהיה ניתן לטעון את קובץ ההגדרות המותאמות אישית כדי לא להגדיר הכול מחדש (על ידי בחירה בתפריט File ואז ב Open Configuration ואיתור קובץ ההגדרות שנשמר).
נראה מסובך?
ממש לא! יישום המדריך הזה אורך מספר דקות. משתמשים ממוצעים שיודעים להחיל הגדרות של יישומי מחשב אחרים סביר להניח לא יסתבכו. במידה ומדובר במשתמשים חדשים – צריך יהיה לעזור להם מן הסתם בתהליך ההגדרות הראשוניות כמו שיהיה צורך לסייע להם בתהליך ההתקנה ולימוד השימוש בתוכנת ZoomText ו NVDA.
לסיכום
תוכנת ההקראה NVDA ותוכנת ההגדלה ZoomText יכולות לעבוד ביחד בו זמנית ולספק למשתמש לקוי ראייה – עם שרידי ראייה ירודים וקושי להשתמש בראייה לאורך זמן – חוויית משתמש עשירה והן עושות זאת בצורה טובה מאוד. בנוסף לכך התקנת תוכנת NVDA ותוכנת ZoomText על אותה מערכת ההפעלה לא גוזלת משאבי מערכת אפילו במחשבים שנרכשו לפני 5 שנים.