פורמט DAISY להנגשת ספרים ומסמכים דיגיטליים

פורמט DAISY הוא אוסף של קבצים דיגיטליים שביחד יוצרים ומאפשרים הצגה דינאמית וסינכרונית המשלבת הצגת טקסט והקראתו וניווט רב ממדי ואפקטיבי בין מרכיבי הטקסט השונים. הניווט מתאפשר בין סעיפים וסעיפי משנה, עמודים, משפטים, מילים, הערות, סימניות ועוד. פורמט זה מותאם לעבודה עם תוכנות הגדלה, תוכנות קוראות מסך וצגי ברייל. עבור פורמט DAISY קיימים נגנים ניידים ייעודיים, תוכנות מחשב ואפליקציות סלולר. פורמט זה מהווה סטנדרט בין לאומי להנגשת חומרי לימוד וקריאה, והוא פותח מתוך הצורך ליצור פורמט דיגיטלי אחיד עבור אנשים עם מוגבלות שימוש בדפוס.

פורמט DAISY מאפשר יצירה של ספרים ומסמכים מוגנים מפני העתקה ובכך מאפשר הן שמירה על זכויות יוצרים והן נגישות מיטבית למגוון סוגים של טכנולוגיה מסייעת.

יצירת מסמכים וספרים

פורמט DAISY מיוצר בשתי דרכים עיקריות. האחת כקובצי טקסט בלבד (DAISY Text Only) והשנייה טקסט משולב אודיו (DAISY Full Text Full Audio). בשיטה הראשונה תיקיית הקבצים מכילה קובצי ניווט וקובצי HTML בתצורות שונות (בהתאם לתוכנה שיצרה מסמך בפורמט DAISY) המאפשרות להציג את הטקסט. בשיטה השנייה קיימים כל המרכיבים שתוארו בשיטה הראשונה אך כאן, בנוסף לכל הקבצים נוספים גם קובצי אודיו פיזיים.

בין שיטת Text Only לבין שיטת Full Audio יש כמה הבדלים: בשיטת ה Text Only ניתן להציג את המסמך אך ההקראה תהייה תלויה בקיומו של מנוע דיבור במכשיר היעד או/ו ביכולת שלה להקריא את הטקסט ולסנכרן אותו עם הטקסט המוצג. בשיטת ה Full Audio ניתן להאזין לטקסט המוקרא והמוצג בכל מכשיר המהווה נגן DAISY ובכל מחשב בו מותקנת תוכנת DAISY ללא צורך בתלות בקיומו של מנוע דיבור. הבדלים נוספים קשורים לגודל קובץ בפורמט DAISY ובמשך הזמן הדרוש להפקת מסמך בפורמט זה. שיטת ה Full Audio אורכת זמן רב יותר להפקת ספר בפורמט DAISY וגודל הקובץ המתקבל גדול יותר בהשוואה לשיטת ה Text Only.

לפורמט DAISY יש יתרון כלכלי רב בשני המקרים. תהליך הפקת ספר בסדר גודל של מאות עמודים יכול להיערך שעות ספורות לכל היותר בעוד שהקלטת ספר על ידי קריין אנושי עשויה להימשך חודשים רבים.

בשני המקרים – DAISY Text Only ו DAISY Full Audio – ניתן להתאים את התוכנות הייעודיות להצגה והשמעה של חומרי קריאה כך שיתאימו להעדפות האישיות של משתמש עם מוגבלות גישה לשימוש בדפוס. כך למשל לקויי ראייה יכולים לבחור בערכת צבעים מותאמת אישית, סוג הגופן, גודל גופן, צבע הגופן, צבע הדגשת הטקסט המוקרא וצבע הרקע. כמו כן ניתן להתאים את קצב ההקראה ליכולת העקיבה של הקורא לקויי הראייה (או הלמידה).

לפורמט DAISY  יש יתרון רב גם כשמדובר בעיוורים מוחלטים. יכולות הניווט  בתוך הטקסט באמצעות מקשי קיצור במקלדת (הזמינים לכל המשתמשים ללא הבחנה בסוג המוגבלות) או באמצעות צג הברייל מאפשרת לעיוור המוחלט להשיג שליטה מלאה על הניווט בין מרכיבי הטקסט השונים.

כדי להפיק יעילות מרבית מקריאה בפורמט DAISY המסמכים המיועדים להמרה לפורמט זה צריכים להיות כתובים על פי עקרונות הכתיבה הנגישה המנחים בכתיבת תוכן נגיש במסמכים (ובדפי אינטרנט). אופן כתיבת המסמך לפני המרתו לפורמט DAISY יקבע את אפשרויות הניווט במסמך DAISY נתון. עקרונות הכתיבה הנגישה כוללים מרכיבים רבים אך בשלב זה אציג את החשובים ביותר לצורך בניית מסמך DAISY נגיש.

יצירת חומרי קריאה בפורמט DAISY

 

השיטה

יתרונות

חסרונות

משך זמן תהליך היצירה

Full Audio

1 ניתן להשמעה בנגני DAISY ניידים.

2 בתהליך יצירה אחד ניתן ליצור מספר פורמטים (גם טקסט וגם אודיו)

נפח קובץ גדול יחסית

30 עמודים – 10 דקות

300 עמודים  – 30 דקות.

Text Only

1 נפח קובץ קטן מאוד

2 קל מאוד להעברה

3 ניתן לבחור במנוע דיבור מועדף.

לא ניתן להשמעה בנגני DAISY.

30 עמודים ב פחות מדקה!

300 עמודים אורכת פחות מדקה!

קריאה בפורמט DAISY

קריאת ספרים ומסמכים בפורמט DAISY מתבצעת באמצעות נגנים ייעודיים מסוג תוכנות מחשב ונגנים ניידים. עבור קריאה בפורמט DAISY קיימות גם תוכנות מחשב שהן בקוד פתוח וברישיון שימוש חופשי.

נגני DAISY מאפשרים

  • חיווי קולי עצמאי: הקראת כל רכיבי המסך (תפריטים, תיאור פעולות/פקודות, תיבות דו שיח ומספקת הסבר קולי על אופן התפעול של התוכנה). ניתן להפסיק את החיווי הקולי העצמאי למי שאינו זקוק לכך.
  • הקראת ספרים / מסמכים: נעשית באופן דינאמי וסינכרוני ומשלב הצגת טקסט והאזנה לו תוך כדי הדגשת הטקסט המוקרא ואת מיקום הסעיף בטקסט בסרגל הניווט הצידי. כך יודע המשתמש בכל רגע נתון היכן הוא נמצא (באיזה עמוד, סעיף, תת סעיף וכדומה) דבר המקל על ההתמצאות בטקסט.
  • ניווט רב ממדי ואפקטיבי בין מרכיבי הטקסט השונים: בניגוד לשיטת ה MP3 בפורמט DAISY מאפשר ניווט רב ממדי בין עמודים, סעיפים, סעיפי משנה ברמות היררכיה שונות, מעבר בין משפטים, הערות, סימניות ועוד).
  • נגישות לליקויי ראייה: שינוי גודל גופן, בחירת סגנון עיצוב (שינוי מראה העמוד – שינוי צבע העמוד והטקסט החלים על כל העמודים בזמן הקריאה).בנוסף לכך ניתן לבחור את צבעי הטקסט והרקע המודגשים בזמן הקריאה..
  • תמיכה בטכנולוגיה מסייעת: התוכנה מותאמת לעבודה עם תוכנות הגדלה, תוכנות קוראות מסך וצגי ברייל..
  • התאמת קצב הקריאה: הגברה / האטה של קצב ההקראה שחל על כל מרכיבי ממשק המשתמש של תוכנה או נגן.
  • בחירת קולות קורא מסך (מנוע דיבור) מועדף.
  • שמירת הגדרות משתמש: התוכנה זוכרת את הגדרות המשתמש כך שאין צורך להגדירם בכל פעם מחדש.
  • הוספת סימניות.
  • שמירת המיקום המדויק שבו הופסקה הקריאה: בזמן סגירת התוכנה או הנגן, הנקודה בה הופסקה הקריאה נשמרת עבור כל הספרים או המסמכים שהופעלו באמצעות התוכנה או נגן ה DAISY.
  • עבודה בממד אחד: שימוש בתוכנה אחת ועבודה בממד אחד מבלי שיהיה צורך להפעיל מספר מכשירים, תוכנות מחשב ומעבר בין חלונות פתוחים.
  • שימוש במקשי קיצור במקלדת: תפעול תוכנות מחשב הקוראות ספרים ומסמכים בפורמט DAISY מאפשרות שליטה מלאה על תפעול התוכנה באמצעות מקשי המקלדת.

מכל אלה נגזר יתרון בולט אחד – אפקטיביות רבה יותר בזמן קריאה בכלל ובתהליכי למידה בפרט.

הקלטה בפורמט MP3 לעומת DAISY

  • קריין מקצועי יקליט בשעה לכל היותר 20 עמודים.
  • קריין מקצועי לעיתים טועה ועליו לחזור על ההקלטה – מה שגורם לעיכוב נוסף
  • ביום עבודה (של 8 שעות) ניתן להקליט לכל היותר 160 עמודים.
  • קריין מקצועי מקבל לשעת עבודה בין 250 ל 300 ₪.
  • עלות יום עבודה בשיטה זו  עשוי להסתכם בהוצאה של אלפי שקלים.

בפורמט DAISY ניתן להקליט מאות עמודים ביום עבודה אחד, בעלות נמוכה באופן משמעותי ובמינימום טעויות / שגיאות בזמן יצירת חומרי הקריאה.

חסרונות נוספים בשיטת ה MP3

  • לא ניתן לנווט בין מרכיבי הטקסט השונים והניווט בקובץ MP3 מאוד מסורבל (קשה מאוד להגיע למשל לתת סעיף שנקרא ממצאי מחקר).
  • להקשבה בלבד לחומר קריאה מוקלט משפיעה לרעה על מיומנויות הקריאה והכתיבה. למידה באמצעות הקשבה בלבד אינה מפתחת מיומנויות קריאה וכתיבה והדבר בא לידי ביטוי בפגיעה ביכולת של הלומד לכתוב טקסטים ולקרוא טקסטים. ביטוי חמור לכך רואים בקרב עיוורים רבים שיש להם טעויות כתיב רבות.
  • עלויות הקלטה יקרות מאוד.
  • משך ההקלטה נמשך זמן רב מידי ויוצר מצד אחד פער (חומרי הקריאה לעיתים קרובות מאוד לא מוכנים בזמן) ומצד  שני עומס כלכלי ועומס על משאבי המערכת.

עקרונות הכתיבה הנגישה

  • שימוש בתבנית / סגנונות עיצוב: בתוכנות לבניית תוכן כמו מעבדי תמלילים כגון Microsoft Word קיימים סגנונות עיצוב שנועדו להתאים למסמכים מסוגים שונים. מומלץ להשתמש בסגנון עיצוב מוכן מראש או שעוצב ולשמור על סגנון עיצוב אחיד.
  • שימוש בכותרות H1 עד H8: מאפיין זה יוצר מבנה היררכי מסודר של מסמך. ביטוי לכך ניתן למצוא בספרים ומאמרים בהם יכולים הקוראים לסרוק את רשימת הפרקים וסעיפי המשנה שלהם ולגשת לכל סעיף וסעיף. כך שימוש בכותרות H1 עד H8 יאפשר יצירת היררכיית סעיפים במסמך דיגיטלי שיאפשר להציג (מבחינה ויזואלית) היררכיה מסודרת של המסמך וכמו כן יאפשר לתוכנה קוראת מסך (באמצעות מקשי קיצור במקלדת) לזהות את מיקום הקריאה ביחס למסמך הנתון ולנווט בין פרקים וסעיפי משנה. אי שימוש בכותרות המגדירות סדר היררכי יהיה קשה מאוד ללומד לקויי ראייה או עיוור לנווט בספר או מסמך בצורה יעילה.
  • הגדרת עמודים: כדי לאפשר לתוכנה הקוראת ספרים ומסמכים בפורמט DAISY לעבור בין עמודים ולחפש עמוד ספציפי, יש להוסיף למסמך המקור בעת בנייתו מספרי עמודים.
  • מתן תיאור טקסטואלי לאלמנטים ויזואליים: קורא שראייתו תקינה יכול לזהות תמונות ואלמנטים גרפיים במסמך באמצעות הראייה. בנוסף לכך נהוג שבכל ספר יש מקרא המתאר איורים, תמונות וגרפים אליהם ניתן לגשת בכל עת. על פי עקרונות הכתיבה הנגישה בכלל וכתיבה נגישה של דפי ווב בפרט ישנה הנחייה ברורה לתת טקסט חלופי (ALT) לכל אלמנט גרפי שכן טכנולוגיה מסייעת בכלל ותוכנות קוראות מסך בפרט אינן יודעות לומר מה מופיע בתמונה או בגרף אלא רק לזהותן ככאלה. כשתמונות ואלמנטים גרפיים אינם נתמכים בטקסט חלופי, תזהה הטכנולוגיה המסייעת שמופיע אובייקט גרפי אך היא לא תוכל להמחישו למשתמש.