חובת הנגישות חלה על שירות ציבורי או מידע אודות השירות הציבורי הן בממד הפיזי והן בממד האינטרנטי. בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות יש מספר תקנות שיש להן השלכות יישומיות לעניין פרסום התאמות נגישות באתרי אינטרנט בכל הנוגע לשירות ציבורי ולמידע אודות השירות הציבורי הן בממד הפיזי והן בממד האינטרנטי.
הכוונה היא לנגישות בבניין קיים או במקום שאינו בניין כמו למשל בפארק או גן משחקים.
בהתאם לתקנה 91 (שנכנסה לתוקף ביולי 2014) בתקנות שוויון זכויות לאנשים עם מוגבלות – התאמות נגישות לשירות התשע"ג 2013, חייב המעסיק 25 עובדים לפחות והוא מספק שירות ציבורי מחויב למנות רכז נגישות. אם השירות ניתן גם באמצעות רשת האינטרנט – חובה לפרסם את התאמות הנגישות שבוצעו הן בשירות הציבורי בבניין קיים או במקום שאינו בניין – קרי בממד הפיזי והן בממד האינטרנטי – קרי, התאמות הנגישות שבוצעו באתר האינטרנט.
לדוגמה, רשת חנויות שבה עובדים יותר מ 25 עובדים ושהיא מספקת שירות מכירה של מוצרים ושיש לה גם אתר אינטרנט – חייבת לפרסם את התאמות הנגישות שבוצעו בסניפי הרשת השונים בהתאם לתקנות ובנוסף לכך היא חייבת בפרסום התאמות הנגישות שבוצעו באתר האינטרנט – לאחר שבוצעו ההתאמות.
סעיף ח' בתקנה 35 מחייב כי על בעל האתר לפרסם את התאמות הנגישות שבוצעו באתר. הפרסום צריך להיות קל לאיתור ע"י המשתמש ובאופן שישקף את רמת הנגישות באתר.
המלצות לפרסום התאמות נגישות שבוצעו בשירותי האינטרנט
בעלי אתרים החייבים בביצוע התאמות נגישות יכולים לבחור בנוסח שיהיה מקובל עליהם. בכל מקרה, אין נוסח מחייב לפרסום התאמות נגישות שבוצעו באתר.
הצהרת כוונות
תחילה, מומלץ לפרסם הצהרת כוונות כללית בדבר המחויבות לנגישות לאנשים עם מוגבלות. חלק זה יכול לכלול גם התייחסות להתאמות נגישות שיבוצעו בעתיד. כך למשל בחלק זה ניתן לכלול פיסקה פותחת המצהירה על המחויבות של הארגון לספק שירות נגיש ואיכותי לכלל האנשים לרבות לאנשים עם מוגבלות באופן שיחזק את עיקרון השוויון, ההכלה והרצף במתן שירות ציבורי.
המלצות לפרסום התאמות נגישות לשירות באתר אינטרנט
לאחר ביצוע התאמות הנגישות באתר האינטרנט, יש לפרט באילו רכיבים בוצעו התאמות הנגישות. ניתן להתייחס לרכיבי הנגישות באופן כללי וניתן להוסיף טבלה מפורטת המתארת את סעיפי הנחיות WCAG 2.0 לרמה AA ולציין לצד כל סעיף אילו רכיבים הונגשו. כאמור אין נוסח מוסכם בעניין זה. יתר על כן, אין חובה או הכרח לפרסם את סקר הנגישות שבוצע עבור בעלי האתר.
הדבר החשוב ביותר הוא להבהיר לגולשים כי באתר בוצעו התאמות הנגישות באופן שיאפשר מידה רבה של פונקציונליות בתפעול האתר. נגישות פונקציונלית מתבטאת במקרים רבים ביציבות המנגנונים הקבועים באתר לאחר שבוצעו בהם התאמות הנגישות בהתאם להנחיות WCAG 2.0 לרמה AA.
לפיכך, מומלץ לפרט את רכיבי הנגישות שהסיכוי שהם יישארו נגישים לאורך ימים גבוה. כך למשל ניתן לציין כי אזור התפריט הראשי הכולל תפריטי משנה נגיש למשתמשי מקלדת באמצעות מקש ה Tab להתקדמות קדימה ו Shift+Tab לחזרה אחורה לרבות מקשי החיצים וה Enter ולמשתמשי תוכנות קוראות מסך על ידי שימוש ברכיבים שיאפשרו לקוראי מסכים לזהות שמדובר בתפריטים הכוללים תפריטי משנה ואזורים מובחנים נוספים. כמו כן ניתן לפרט את הרמות השונות של תגי כותרת h באתר שהם עקביים בכל העמודים.
נגישות חלופית
במידה ובעל האתר קיבל פטור פרטני וזמני בשל נטל כלכלי כבד מידי או בשל אי היתכנות טכנולוגית (פרט לרשויות ציבוריות שאינן זכאיות לפטור שכזה) יש לציין זאת תוך התייחסות לפרטי הפטור ולמתן נגישות חלופית לשירות הציבורי או למידע אודות השירות הציבורי המסופקים באמצעות האתר. זאת בכדי לאפשר לאנשים עם מוגבלות צריכת מידע ושירותים מטעם נותן השירות.
עודכן בתאריך 22.02.2016 ע"י אילנה בניש
בשבועות האחרונים קיבלתי כמה טלפונים מלקויי ראייה שהתלוננו על תוכנות כאלה ואחרות לסיוע בהקראה שלא מספקות להם מענה הולם לעבודה עם תוכנת ההגדלה ZoomText. עוד יותר מקומם שלאותם המשתמשים מסבירים שאין אפשרות להפעיל את ZoomText בגרסת הקראה ביחד עם NVDA כיוון ששני התוכנות מדברות בו זמנית. זה כמובן לא נכון כיוון שאת ZoomText וגם את NVDA אפשר להפעיל במצב של הקראה או של ללא הקראה. כך אם תוכנת ZoomText בגרסת ההקראה פועלת ברקע היא יכולה לפעול בשני מצבים – עם הקראה (מקש קיצור לתפעול / ביטול Alt+Shift+s). גם את NVDA אפשר להפעיל ואז לנטרל את מצב ההקראה הפעילה על ידי לחיצה על מקש ה Caps Lock + האות S במקלדת. שימוש במקש זה מפעיל שלוש מצבים 1 מצב הקראה פעיל, 2 מצב הקראה צפצופים ו 3 מצב הקראה לא פעיל.
המדריך הזה בא לעשות קצת סדר בדברים ולהראות שתוכנות ZoomText ותוכנת NVDA יכולות בהחלט לעבוד ביחד בצורה טובה מאוד.
אחת מתוכנות ההגדלה המוצלחות ביותר עבור לקויי ראייה היא תוכנת ZoomText מספקת הגדלה ואין ספור תכונות מועילות לסיוע בנגישות בעבודה בסביבות ממוחשבות. בגרסה 10 של ZoomText ניתן למצוא אף חידושים המספקים כלים יעילים מאוד כמו הקראה ברקע, כלים משופרים לחיפוש ברשת, המרת טקסט לאודיו ועוד.
אחת התכונות החדשות המרשימות בתוכנת ZoomText היא האפשרות להקראה ברקע. זהו למעשה כלי המשמש כמעין נגן וירטואלי שעובד ברקע. לאחר שמסמנים טקסט, לחיצה על צירוף המקשים Caps lock + S תתחיל להקריא את הטקסט שסומן. באמצעות מקשי קיצור במקלדת ניתן להשהות את ההקראה, לעבור בין משפטים, מילים וכו'. מה שיפה בתכונה הזו שניתן לעבוד על מסכים אחרים ולבצע פעולות בזמן שההקראה מתבצעת ברקע. כלי זה תומך בהקראה תקינה של עברית.
אחד החסרונות הבולטים של תוכנת ZoomText הוא שבמקרים מסוימים העברית המוקראת היא הפוכה. הדבר בא לידי ביטוי במיוחד ביישומי אופיס 2010 של מיקרוסופט. מעניין שלעיתים אני התוכנה מקריאה כראוי ופתאום היא מחליטה להקריא הפוך. אבל חיסרון זה הוא עובדה קיימת המקשה מאוד על לקויי ראייה ששרידי הראייה שלהם מאלצים אותם לחפש פתרונות נוספים להקראת טקסט בעברית.
על NVDA כתבתי אין ספור פעמים ואין ספק שזוהי תוכנה קוראת מסך משובחת ביותר והיא חינמית לחלוטין. NVDA פועלת בשני דרכים: האחת, מספקת הקראה לכל פריט שהעכבר מצביע עליו. כלומר אנשים עם שרידי ראייה יכולים להניע את העכבר והם יקבלו חיווי קולי עבור הפריטים המופיעים על גבי המסך. הדרך השנייה לעבוד עם NVDA היא להשתמש במקשי קיצור במקלדת ובעצם להפעיל יישומי מחשב רק באמצעות מקשי המקלדת. גם כאן התוכנה תספק חיווי קולי לכל האלמנטים המופיעים על המסך (בתנאי שהם נגישים כמובן). במובן הזה NVDA משמשת כתוכנה קוראת מסך ייעודית לעיוורים מוחלטים.
אחד היתרונות הבולטים של NVDA בהשוואה לתוכנות קוראות מסך אחרות הוא ההקראה בדפי אינטרנט. NVDA עובדת טוב יותר מתוכנות קוראות מסך אחרות בגלישה באינטרנט ומספקת נגישות טובה יותר וזו עובדה שאי אפשר להתווכח עליה.
מאחר ו NVDA מאפשרת לעבוד גם עם עכבר וגם עם מקשי קיצור במקלדת היא מספקת פתרון מצוין לא רק ללקויי ראייה אלא גם למשל ללקויי למידה עם קשיי קריאה או אנשים עם מוגבלות בתפיסה חזותית הזקוקים להקראה.
מאחר ותוכנת ZoomText ותוכנת NVDA נתמכות לחלוטין במקשי קיצור במקלדת אין זה מן הנמנע שתיווצר התנגשות בין מקשי קיצור שונים. חלק ממקשי הקיצור של NVDA "משתלטים" על חלק ממקשי הקיצור של ZoomText
NVDA משתמשת במקש ה INSERT במקלדת כמקש NVDA לצורכי הקראה למשל. תוכנת ZoomText משתמשת במקש ה INSERT כאשר רוצים להחזיר חזרה לפעולה את תוכנת ZoomText (צירוף המקשים Alt+del מנטרלים את תוכנת ZoomText ו Alt+ins מחזירים חזרה את ZoomText למצב הגדלה ופעולה).
התנגשות נוספת בין מקשי קיצור של NVDA ו ZoomText באים לידי ביטוי בגרסה 10 של ZoomText עם תכונת ההקראה ברקע. תכונה זו משתמשת במקש ה Caps lock כדי להפעיל את פקודות ההפעלה של תכונת ההקראה ברקע. NVDA משתמשת גם כן במקש זה כמקש תפעול של NVDA ולכן בזמן ש NVDA פועלת ברקע לא ניתן להפעיל את ההקראה ברקע של ZoomText באמצעות מקשי הקיצור במקלדת. יהיו כאלה שיגידו – אם NVDA פועלת ברקע למה צריך להפעיל את ההקראה ברקע של ZoomText בזמן ש NVDA פועלת ברקע? ובכן, זה נכון מצד אחד ומצד שני הדבר תלוי גם בהעדפות המשתמש.
הפתרון הטוב ביותר למניעת התנגשות בין מקשי קיצור במקלדת בין שתי התוכנות הוא לשנות את מקשי הקיצור של תוכנת ZoomText. איך עושים זאת? להלן כמה עצות שימושיות שבהם אני נעזרת
כש ZoomText פועלת יש ללחוץ על צירוף המקשים Alt+ins כדי להציג את ממשק המשתמש של התוכנה על גבי המסך.
יש לבחור בתפריט Settings ואז ב Hotkeys. לפניכם תופיע תיבת הדו שיח של מקשי הקיצור של ZoomText .
תחת הכותרת Hotkeys Group ניתן למצוא את רשימת כל מקשי הקיצור בתוכנת ZoomText. תחת הכותרת Primary Key ניתן למצוא בחלק העליון תיבת בחירה המכילה את כל מקשי המקלדת והעכבר (אותיות, מספרים, כפתורי ה F ועוד כדי שיאפשרו למשתמש לשנות את מקשי הקיצור).
מתחת לתיבת הבחירה הזו ניתן למצוא את הכותרת Modifier Key ומתחתיו ניתן לראות את מקשי הקיצור המסומנים עבור כל פקודה.
כך למשל אם בחרתי מתוך רשימת הפקודות את הפקודה App Reader ניתן יהיה לראות לצידו השמאלי את מקשי הקיצור המפעילים פקודה זו. בשלב זה יוכל המשתמש לשנות את מקשי הקיצור ולהחיל מקשי קיצור אחרים.
בצד שמאל ניתן למצוא עוד שני כפתורים. האחד נקרא Disable Hotkey (בטל מקש קיצור) והשני נקרא Restore Default (שפירושו שחזר מקש קיצור).
בחלק התחתון של המסך ניתן למצוא את כפתורי האישור והביטול.
כדי למנוע מצב שבו ZoomText ו NVDA יתנגשו בזמן ביטול / שחזור ZoomText למצב פעיל מומלץ לשנות את מקשי הקיצור הבאים:
במקום המקשים Alt + del
לבחור במקשים Win + del
עוד לא מצאתי שצירוף מקשים זה מפריע לעבודה על מערכת ההפעלה חלונות.
במקום צירוף המקשים Alt + ins (insert במקלדת האותיות)
לבחור ב Alt + WinKey + ins (insert במקלדת האותיות)
גם כאן לא מצאתי התנגשות של מקשי הקיצור בעבודה על מערכת חלונות.
כאמור מקש ה Caps lock משמש כמקש NVDDA לתפעול תכונות NVDA והוא משמש גם את ZoomText בתכונת ההקראה ברקע.
בתיבת הדו שיח לשינוי מקשי הקיצור של ZoomText קבוצת ה BGR היא קבוצת מקשי הקיצור המתייחסת לתכונת ההקראה ברקע ושם ניתן לבצע גם כן שינויים מבחינת הקצאת מקשי קיצור במקלדת.
לפני שמשנים מקשי קיצור לקבוצה זו צריך לעשות בדיקה מעמיקה יותר כדי לבדוק שמקשי קיצור שונים לא מתנגשים עם מקשי קיצור אחרים. למען האמת זוהי משימה לא פשוטה. מניסויים שערכתי מצאתי שיש בעיה עם שינוי מקשי הקיצור של תכונת ההקראה ברקע של ZoomText בזמן ש NVDA פועלת ברקע. לכן המלצתי בעניין הזה היא להשאיר את המצב כמו שהוא ואם משתמש מעוניין בכל זאת להפעיל את ההקראה ברקע של ZoomText בזמן ש NVDA פועלת ברקע כל מה שהוא צריך לעשות זה להפעיל את הכלי תוך שימוש בסרגל התפעול של תכונת ההקראה ברקע של ZoomText.
כדי להפעיל את תכונת ההקראה של ZoomText יש לגשת לתפריט Tools ואז לבחור ב Launch Background Reader. כדי לנווט בין מילים ומשפטים, הפעלת ההקראה מההתחלה, הפעלה / השהייה וכד' יש לבחור בפקודות מתוך סרגל הכלים. אפשרות נוספת היא לנטרל את NVDA בזמן שתכונת ההקראה פועלת ברקע.
ממש לא! יישום המדריך הזה אורך מספר דקות. משתמשים ממוצעים שיודעים להחיל הגדרות של יישומי מחשב אחרים סביר להניח לא יסתבכו. במידה ומדובר במשתמשים חדשים – צריך יהיה לעזור להם מן הסתם בתהליך ההגדרות הראשוניות כמו שיהיה צורך לסייע להם בתהליך ההתקנה ולימוד השימוש בתוכנת ZoomText ו NVDA.
תוכנת ההקראה NVDA ותוכנת ההגדלה ZoomText יכולות לעבוד ביחד בו זמנית ולספק למשתמש לקוי ראייה – עם שרידי ראייה ירודים וקושי להשתמש בראייה לאורך זמן – חוויית משתמש עשירה והן עושות זאת בצורה טובה מאוד. בנוסף לכך התקנת תוכנת NVDA ותוכנת ZoomText על אותה מערכת ההפעלה לא גוזלת משאבי מערכת אפילו במחשבים שנרכשו לפני 5 שנים.